Skip links

Защо се изкривяват детските зъби?

Честа тема на статиите ни стават изкривените или неправилно подредени зъби, които се оказват проблем не само при възрастните, но и при децата. Добрата новина е, че съществуват начини за лечението им, особено тогава, когато се явяват фактора за ниско самочувствие.

Нека си поговорим за това какви са причините за зъбни изкривявания при децата и какви са възможните начини да се справим с проблема.

Както млечните, така и постоянните зъби могат да израснат или в последствие да станат по-криви.Причини за това могат да са- малка или тясна челюст и големи зъбни структури. Навиците, които възпитаваме у децата си например – като смучене на залъгалка, също могат до доведат до неправилна подредба на млечните зъби. Вредни навици:смучене на пръст,инфантилно гълтане,гризане на нокти др. Наследствеността и генетичният фактор, разбира се, също не бива да остават пренебрегвани.

Важно е да запомните, че наличието на разстояния между млечни зъби у децата ви не означава, че постоянните ще бъдат отново изкривени. Ако обаче млечните са разположени прекалено близо един до друг, то да – това говори за опасност, че постоянните зъби ще бъдат подредени по същия начин.

Една от причините постоянните дъвкателни органи при децата да израстват зле подредени е травма, която се е получила дори и в много рaнно детство .Кариесите и неговите усложнения подпомагат млечните зъби да паднат по-рано във времето и постоянните да излезнат криви

Други проблеми, засягащи млечните дъвкателни органи, които могат да доведат до недобра подредба на постоянните такива, са:

Размерът на челюстта

Съвременните и модерни, здравословни храни са в по-голямата си част преработени, а това от своя страна изисква по-малкото им дъвчене, отколкото преди десетки години. Това в днешно време променя изцяло размера на челюстите ни и със сигурност според специалистите се явява причина за еволюиралата ни по-къса челюст. Тя от своя страна може да се окаже и причината за неправилната подредба.

Миофункционални нарушения

Именно те се определят като повтарящо се поведение, което засяга мускулите или функциите на устната кухина или лицето. Ето какво включват:

  • Смучене на палеца;
  • Дълго използване на залъгалка или шише;
  • Тласкане на езика;
  • Дишане през устата.
  • Неправилно преглъщане

Генетика и наследственост

Ако единият или двамата родители на детето са имали зле подредени и криви зъби, възможно е и детето да го наследи.

Липса на стоматологична профилактика

Пропускът от посещение при стоматолога поне два пъти годишно понякога може да доведе до проблеми като заболявания на венците и кариеси, които остават нелекувани. Това може да рефлектира върху криви дъвкателни органи и други здравословни стоматологични проблеми.

Лошото хранене

Лошото хранене, особено при децата, може да доведе до кариес и недобро развитие на дъвкателния апарат, а именно – потенциалните предшественици на кривото разположение. Недобрата устна хигиена също е важен фактор, който не бива да забравяме.

Нараняване на лицето

Удар в лицето може да избие добре подредените дъвкателни органи и да ги превърне в криви.

Какви могат да бъдат последствията от кривите зъби?

В някои случаи кривите структури могат да повлият на качеството на живот – например върху способността да дъвчете правилно, което от своя страна би причинявало болка всеки път, когато се храните.

Бързо износване – изкривяването причинява износване не само на зъбната структура, но и на венците и мускулите на челюстта, което води до напукване, напрежение в челюстта, разстройство на темпоромандибуларната става и хронично главоболие.

Говорни затруднения – ако дъвкателните органи на детето ви са неправилно подравнени, те могат да повлияят на начина, по който то артикулира, което и фактор за промяна в говора.

Самочувствие – недобрата подредба, знаем, че може да доведе до липса на самочувствие и социална дистанция.

Трябва ли да се изправят кривите зъби?

Макар и решението за справянето с проблема да е лично, ние от дентална клиника Impression Dent заставаме с две ръце зад лечението на подобни проблеми. Можете да се консултирате с нашите ортодонт -специалисти и да получите най-професионалните съвети, относно здравето на усмивката ви!
Ние сме на ваше разположение всеки делничен ден между 10:00 и 20:00 часа.
Свържете се с нас на телефон: +359 886 117 887


Здравей,
аз съм Д-р Яна Бялева

Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва „Факултет по Дентална медицина“ към Медицински университет гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.