Skip links

Бременността и най-често срещаните проблеми със зъбите и венците

Бременността и най-често срещаните проблеми със зъбите и венците

  1. Какви зъбни промени и проблеми можете да очаквате по време на бременността?
  2. Какви са препоръчителните стоматологични грижи по време на бременността?
  3. Какво не бива да забравяте?

По време на бременността си, всяка бъдеща майка очаква промени в тялото и организма си. Малко от дамите обаче са наясно, че промени могат да настъпят при зъбите. Важно е да имате предвид, че наред с редовните посещения при акушер-гинеколог по време на бременност е важно да провеждате и редовни срещи със зъболекаря си. Това е така, защото някои изследвания показват, че пародонталното заболяване може да се яви рисков фактор и причина за преждевременно раждане.

По време на бременността си, всяка бъдеща майка очаква промени в тялото и организма си. Малко от дамите обаче са наясно, че промени могат да настъпят при зъбите. Важно е да имате предвид, че наред с редовните посещения при акушер-гинеколог по време на бременност е важно да провеждате и редовни срещи със зъболекаря си. Това е така, защото някои изследвания показват, че пародонталното заболяване може да се яви рисков фактор и причина за преждевременно раждане.

Какви зъбни промени и проблеми можете да очаквате по време на бременността?

Проучванията показват, че от 60 до 75% от бременните жени се оплакват от гингивит – ранен стадий на пародонтоза, което се появява, когато венците се зачервяват и подуват от възпаление. То може да се влоши от промяна на хормоните по време на бременност. Ако гингивитът не се лекува, костта, която поддържа зъбите, може да пострада и венците да се инфектират. Именно пародонтитът е честа причина за преждевременно раждане и ниско тегло на бебето. Въпреки това, все още не е ясно каква е връзката между заболяването и последствията от него.
В рамките на тези иначе незабравими и емоционални 9 месеца, хормоналните промени могат да повишат киселинността в устата на жената, което води до увеличаване риска от поява на кариеси. Това също може да се дължи на повишен прием на захар, причинен от добре познатия на всички бременни непрестанен глад и на намаляване вниманието към превантивните стоматологични грижи. Жени, при които се установява голямо количество бактерии, причиняващи кариес по време на бременност и след раждане, могат да предадат тези бактерии от устата си в устата на бебето си. 

Нещо любопитно:
• 1 от 4 жени в детеродна възраст имат нелекувани кариеси
• Децата на майки, които не лекуват кариесите си, са повече от 3 пъти по-предразположени към появата на кариес в детска възраст
• Децата с лошо орално здраве са близо 3 пъти по-склонни да пропускат часовете в училище поради зъбни проблеми

Особено през третия триместър, възпаленията в тялото увеличават количеството бактерии и плака, които се придържат към зъбите, което води до подуване и кървене на венците или гингивит. Бактериите и плаката отделят токсини, които могат да причинят инфекция на венците и костите. В тежки, нелекувани случаи, тази инфекция може да навлезе в кръвния поток и да причини сериозно заболяване.

Бременост-зъби-венци-проблеми-Дентална-Клиника-София

Какви са препоръчителните стоматологични грижи по време на бременността?

Всички (бременни или не) трябва да се подлагат на почистване на зъбния камък и преглед на състоянието на зъбите поне веднъж на всеки шест месеца. При бременните жени грижите за зъбите трябва да са като за двама.
Бъдещите майки, които мият добре зъбите си, могат да намалят риска от опасни усложнения по време на бременността и да направят стъпка към намаляване на риска от бъдеща зъбна инфекция при новороденото си бебе. 

Как да се грижим за зъбите?

1.Четкайте с паста за зъби с флуор най-малко два пъти на ден и след всяко хранене, когато е възможно
2. Използвайте конец за зъби всекидневно
3. Доброто хранене поддържа не само доброто ви тегло, но и устната кухина здрава и силна; балансирани ястия, съдържащи калций и ограничена излишна киселинност и захар, са най-подходящи по време на този период
4. По-честото почистване от стоматолог също ще помогне за контролиране на плаката и предотвратяване появата на гингивит

Чистенен-на-зъби-бременност-Дентална-Клиника-ImpressionDent

Какво не бива да забравяте?

• Уведомете вашия стоматолог, ако сте бременна, но също така знайте, че повечето превантивни лечения по време на бременност са безопасни. Забавянето на лечението може да доведе до по-сериозни проблеми и може да увеличи рисковете за вашето здраве и това на детето ви.

• Ако се оплаквате от раздразнени венци, изплаквайте устата си със солена вода (1 чаена лъжичка сол, разтворена в 1 чаша топла вода). Ако това не помогне, посетете вашия зъболекар.

Грижата за зъбите е важна на всеки етап от живота, но по време на бременност настъпват промени в устната кухина и зъбите, които не бива да се пренебрегват. Организирайки редовни посещения при стоматолог, ще сте готови да посрещнете новия член на семейството си с красива и здрава усмивка.

За да запазите своя час в дентална клиника Impression Dent при един от най-добрите специалисти у нас – д-р Бялев, обадете се на телефон  +359 886 117 887 всеки делничен ден между 10 и 20 часа. Очакваме ви!

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.