Skip links
Изправяне на зъби 01

Изправяне на зъби – какви са възможностите

В тази статия, ще разберете какви са възможностите за изправяне на зъби

  1. Правилно подравнените зъби със сигурност помагат за подобряване на външния вид, но какви са другите ползи?
  2. Изправяне с метални, керамични,сапфирни брекети или алайнери.
  3. Изправяне с алайнерите – Invisalign
  4. Нашите съвети:

Знаете ли, че над 80% от хората, провели лечение с брекети, са категорични, че тази крачка е била една от най-важните в живота им? Това е така, защото кривите, недобре подравнени зъби или неправилната захапка се отразяват пряко върху самочувствието на човек, а оттам и върху неговите социални контакти и ежедневие.

Въпреки че идеалната възраст за изправяне и премахване на несъвършенствата е между 10 и 16 години, дори и да сте по-възрастни, брекетите са подходящи и за вас. Единственото ограничение, свързано с възрастта е, че малките деца трябва да имат определени изникнали постоянни зъби, преди да започнат ортодонтско лечение.

Знаете ли, че над 80% от хората, провели лечение с брекети, са категорични, че тази крачка е била една от най-важните в живота им? Това е така, защото кривите, недобре подравнени зъби или неправилната захапка се отразяват пряко върху самочувствието на човек, а оттам и върху неговите социални контакти и ежедневие. Въпреки че идеалната възраст за изправяне на зъби е между 10 и 16 години, дори и да сте по-възрастни, брекетите са подходящи и за вас. Единственото ограничение, свързано с възрастта е, че малките деца трябва да имат определени изникнали постоянни зъби, преди да започнат ортодонтско лечение.

Правилно подравнените зъби със сигурност помагат за подобряване на външния вид, но какви са другите ползи?

  • Почистването на неправилно подредени дъвкателни органи може да бъде трудно, а това може да се окаже предпоставка за кариес и заболявания на венците.
  • Правите зъби допринасят и за доброто здраве на венците, създавайки силна защитна стена срещу гингивит или пародонтоза във времето, тъй като се натрупва плака, която след време минализира в зъбен камък.
  • Освен че повишават самочувствието на човек, здравите и правилно позиционирани зъби помагат да дъвчем добре храната си, което е важно за доброто храносмилане.

Изправяне на зъби с метални, керамични,сапфирни брекети или алайнери.

Традиционните брекети, известни още като метални фиксирани брекети, са тези, на които голяма част от пациентите разчитат. Те се състоят от малки метални скоби, залепени за зъбната повърхност и прикрепени една към друга чрез тънка телена дъга. Всяка една от тях може да бъде манипулирана поотделно, за да се преместят зъбите в позицията, която се очаква. Предвид факта, че само зъболекар може да премахне този тип брекети и тъй като лечението с тях изисква редовни прегледи, контролът в тези случаи винаги е налице и именно той се счита за едно от най-големите предимства. Други такива са здравината, благодарение на която изключително рядко този вид брекети може да се повреди или счупи и цената, която е по-ниска в сравнение с останалите възможности.

Керамичните и сапфирните брекети от своя страна са популярни сред възрастните и тийнейджърите, които търсят ефективен вариант за изправяне и то по възможно най-незабележимия начин. Те често са бели или в цвета на естествения дъвкателен апарат, а не метални – по- дискретни.

Изправяне на зъби с брекети ортодонт София

Изправяне на зъби с алайнерите – Invisalign

Алайнерите Invisalign са едно от най-популярните решения за изправяне на дъвкателния апарат. Състоят се от подвижни и твърди пластмасови подравняващи шини, които се създават с помощта на модерна 3D технология, разработваща индивидуално решение според конкретната нужда на пациента. В резултат на това, че тези алайнери са невидими, те биват все по-предпочитани както от тийнейджъри, така и от възрастни.Грешна представа е че алайнерите са за леки случаи, самата система е толкова усъвършенствана че може да излекува всякакъв вид ортодонтски проблем. Консултацията при ортодонта се осъществява по- рядко, сравнение с фиксирните брекети, което е доста удобно.

Както стана ясно, сред най-големите предимства на Invisalign е дизайнът – напълно прозрачни и почти незабележими са. Ако трябва да направим сравнение в усещането за комфорт, тези алайнери отново се изкачват на пиедестала, тъй като при тях усещането за болка или стягане липсва. Invisalign са и подвижни, което от своя страна означава, че не е необходимо пациентът да се притеснява, когато консумира храна – той може просто да ги премахне и да ги постави отново в последствие.

Прозрачни Алайнери Invisalign Impression Dent.jpeg

Нашите съвети:

  1. Проучете възможностите – запознайте се с предимствата и недостатъците на всеки един вид лечение и изберете правилния за вас.
  2. Погрижете се за усмивката си – редовната орална грижа ще допринесе за по-нататъшното успешно ортодонтско лечение за изправяне на дъвкателните органи.
  3. Консултирайте се с ортодонт – ако не сте сигурни в решението, което ще доведе до най-добри резултати във вашия случай, не се колебайте и поискайте експертно мнение от стоматолог.

Д-р Яна Бялева е на разположение да отговори на всичките ви въпроси и да разгледа заедно с вас възможностите, които предлага съвременната стоматология. Своя час за консултация в дентална клиника Impression Dent можете да запазите от тук или като се обадите на +359 886 117 887 всеки делничен ден между 10 и 20 часа.

Здравей,
аз съм Д-р Яна Бялева

Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва „Факултет по Дентална медицина“ към Медицински университет гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.