Skip links

Как фасетите ще променят усмивката ви?

В тази статия ще научите:

Фасетите са един от най-предпочитаните методи за естетична промяна на усмивката и това съвсем не е случайно. Добре изработените и поставени фасети придават на усмивката естествен и красив вид и могат да издържат с години.

Какво представляват зъбните фасети?

Зъбните фасети са един от най-щадящите и естетични начини за подобряване вида на усмивката. Фасетите са тънки люспи с дебелина между 0.3 – 0.6 мм.

Фасетите се поставят върху фронталната (предната) повърхност на зъбите. Най-често те се използват за корекция на дефекти на предните зъби. Преди поставянето им малка част от вестибуларната (предната) повърхност на зъбите се изпилява в рамките на 1,5мм до максимум 2мм.

За какво се използват зъбните фасети?

Фасетите са свързани със зъба с цел да променят формата, цвета, размера и/или дължината му. Както вече споменахме фасетите са изключително тънки и прецизно изработени конструкции, което ги прави изключително удобни и незабележими за околоните. В същото време те придават на зъбите естествен и красив вид, който със сигурност няма да остане незабелязан.

Всички фасети се изготвят персонализирано според типа захапка и зъби на конкретния пациент, за да сме сигурни, че прилягат идеално.

Венечната тъкан понася лесно порцелановите фасети, които освен всички останали качества имат и изключителна устойчивост на петна и оцветяване.

Фасетите са едно от най-добрите решения при напукани, отчупени, и изтрити зъби или просто такива, които нямат желания естетичен вид. Те са отлично решение и за корекция на разстояние между тях (т. нар. диастема).

Pochistvane-na-zubi-Aquacare-Dentalna-klinika-ImpressionDent0-Sofia

Какви са видовете фасети и кои са подходящи за мен?

Видовете фасети могат да бъдат различни според материала, от който са изработени и според начин, по който се поставят. 

Според начина на поставяне фасетите са: 

  • Фасети за директно поставяне
  • Фасети за индиректно поставяне
  • Фасети с минимално изпиляване на зъбите
  • Фасети без изпиляване

Според материала, от който се изработват: 

  • Фотополимерни фасети
  • Прес керамични фасети

Изборът на типа фасети е строго индивидуален и трябва да бъде съобразен с персоналните характеристики и нужди на пациента. Решението за това какви да са вашите фасети следва да вземете заедно с квалифициран естетичен стоматолог, който да ви консултира и да предложи оптималния за вас вариант. 

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.