Skip links

Колко време издържат фасетите?

Фасетите са едно от най-предпочитаните решения при естетична промяна на усмивката. Колко дълъг обаче е животът им и от какво зависи? В тази статия ще научите:

  1. Колко дълго издържат фасетите и от какво зависи това?
  2. Можем ли да удължим животът на фасетите чрез правилна грижа?
  3. Кога е време да подменим фасетите?

Колко дълго издържат фасетите и от какво зависи това?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, но добрата новината е, че ако ги поддържате правилно може да се радвате на красива усмивка с години. Издръжливостта на фасетите основно от вида и начина на поставяне на фасетите и разбира се от индивидуалните характеристики на всеки пациент. Сред тях са типа захапка на пациента, хигиената, начинът на хранене и др.

Добре е да знаете, че в стоматологичната практика се използват различни видове фасети – керамични, циркониеви, композитни, с изпиляване, без изпиляване и т.н. Затова е важно да имате предвид, че е напълно логично издръжливостта и запазването на естетичния им вид също да не са еднакви.

Кой е най-подходящият вид фасети за промяна на усмивката конкретно във вашия случай следва да решите заедно със своя стоматолог, който може да ви консултира и насочи най-правилно в зависимост от желания резултат.

Можем ли да удължим животът на фасетите чрез правилна грижа?

Отговорът е да. Освен добрата орална хигиена, която е задължителна за всички, не по-малко важно е да спазват препоръките на стоматолога си за това как да поддържате фасетите си, за да се радвате максимално красивата си усмивка. Сред тях са да бъдете внимателни при консумацията на ядки и по възможност да ги избягвате. Внимавайте какво и как захапвате (например ябълка), за да не повредите фасетите. И не забравяйте, че колкото по-стриктни сте в ежедневните си навици за грижа и превенция, толкова по-дълго ще се радвате на резултатите.

Bruxism-lechenie-i-prichini

Кога е време да подменим фасетите?

Моментът за подмяна на фасетите с нови или с друг тип естетично решение за вашата усмивка (например циркониеви коронки) е строго индивидуален. 

Това зависи както от състоянието на конструкциите, които вече са ви били поставени, така и от вида им и разбира се от вашите предпочитания за това как бихте искали да изглежда усмивката ви. 

Редовните контролни прегледи при стоматолог са от изключително значение, затова ви съветваме  да не ги пропускате. Така вашият лекар ще може да проследи във времето какво се случва с вашите фасети и да ви даде знак, ако е необходима последваща намеса. 

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.