Skip links

Чувствителни зъби. Какви са причините и как се лекува?

Чувствителните зъби е проблем, с който се сблъскват много хора. За съжаление той често води до сериозен дискомфорт, като в немалко случаи значително влошава качеството на живот на страдащите от него.
В тази статия ще научите:

  1. Какви за причините?
  2. Какви са предпоставките?
  3. Как се лекува чувствителността?

Какви за причините?

Причината за появата на чувствителността е оголването на мекия дентин вътре в зъба, като по този начин се откриват микро пролуки. Това са отворите на малки каналчета, които водят към центъра, където е разположен нерв.

Можем да разпознаем чувствителността по внезапна и остра болка, особено при консумация на топли или студени храни и напитки.

Наблюденията показват, че при много от хората могат да се появят и допълнителни усложнения. Болката при докосване често се превръща в причина да избягваме определени храни и напитки, причиняващи дискомфорта. А това само по себе си може да стане причина за непълноценно хранене.

Когато зъбите са чувствителни, почистването им също може да бъде съпроводено с болка. Това също може да е предпоставка предпоставка за недостатъчно добра устна хигиена, а от там и за повишен риск от развитие на кариеси и пародонтални заболявания.

Какви са предпоставките?

Сред най-честите причина за изтъняването на емайла е неправилно им почистване. Основна грешка, които много от хората допускат, е да прилагат твърде голям натиск при миене или да използват прекалено твърда четка. Редовната консумация на храни и напитки, създаващи киселинност в устната кухина, също е сред най-големите рискове за ерозирането на емайла.

Нова усмивка певица Диона Дентална Клиника Impression Dent София преглед 1

Как се лекува чувствителните зъби?

В зависимост от конкретния случай Вашият стоматолог може да прецени най-добре какво да предприеме, за да облекчи състоянието. В някои случай се прилагат специални продукт, сред кои флуоризиращи и реминерализиращи гелове и др.

При други стоматологът може да прецени, че трябва да запечата дентина или да да го покрие чрез обтурация (пломба). 

В ежедневието грижата за чувствителните зъби включва миенето им с  паста специална за тях за облекчаването на болката.  Препоръчително е да я използвате поне 2 пъти на ден, защото ефектът от нея обикновено се усеща след поне няколко дни редовна употреба. При чувствителни зъби е добре да избягваме и твърдите четки като ги заменим с такива с по-меки косъмчета. 

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.