Skip links

Чувствителни зъби. Какви са причините и как се лекува?

Чувствителността на зъбите е проблем, с който се сблъскват много хора. За съжаление той често води до сериозен дискомфорт, като в немалко случаи значително влошава качеството на живот на страдащите от него.
В тази статия ще научите:

  1. Какви за причините за чувствителни зъби?
  2. Какви са предпоставките за чувствителни зъби?
  3. Как се лекува чувствителността на зъбите?

Какви за причините за чувствителни зъби?

Причината за появата на чувствителни зъби е оголването на мекия дентин вътре в зъба, като по този начин се откриват микро пролуки. Това са отворите на малки каналчета, които водят към центъра на зъба, където е разположен нерв.

Можем да разпознаем чувствителността на зъбите по внезапна и остра болка, особено при консумация на топли или студени храни и напитки.

Наблюденията показват, че при много от хората с чувствителни зъби могат да се появят и допълнителни усложнения. Болката при докосване на зъбите често се превръща в причина да избягваме определени храни и напитки, причиняващи дискомфорта. А това само по себе си може да стане причина за непълноценно хранене

Когато зъбите са чувствителни, почистването на зъбите също може да бъде съпроводено с болка. Това също може да е предпоставка предпоставка за недостатъчно добра устна хигиена, а от там и за повишен риск от развитие на кариеси и пародонтални заболявания.

Какви са предпоставките за чувствителни зъби?

Сред най-честите причина за изтъняването на емайла на зъбите е неправилно им почистване. Основна грешка, които много от хората допускат, е да прилагат твърде голям натиск при миене или да използват прекалено твърда четка за зъби. Редовната консумация на храни и напитки, създаващи киселинност в устната кухина, също е сред най-големите рискове за ерозирането на емайла.

Нова усмивка певица Диона Дентална Клиника Impression Dent София преглед 1

Как се лекува чувствителността на зъбите?

В зависимост от конкретния случай Вашият стоматолог може да прецени най-добре какво да предприеме, за да облекчи състоянието. В някои случай се прилагат специални продукт, сред кои флуоризиращи и реминерализиращи гелове и др.

При други стоматологът може да прецени, че трябва да запечата дентина или да да го покрие чрез обтурация (пломба). 

В ежедневието грижата за чувствителните зъби включва миенето на зъбите с  паста за чувствителни зъби за облекчаването на болката.  Препоръчително е да я използвате поне 2 пъти на ден, защото ефектът от нея обикновено се усеща след поне няколко дни редовна употреба. При чувствителни зъби е добре да избягваме и твърдите четки за зъби като ги заменим с такива с по-меки косъмчета. 

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.