Skip links

6 доказани съвета за по-свеж дъх

Лошият дъх може да бъде сериозен проблем, с които някои хора трудно се преборват. Няма спор, че той може да „помрачи“ и най-красивата усмивка. Затова подбрахме шест доказани съвета, които да следвате в ежедневната си грижа:

  1. Почиствайте добре зъбите и езика си
  2. Намалете приема на кафе
  3. Откажете или поне намалете тютюнопушенето
  4. Дъвчете дъвки без захар
  5. Приемайте пробиотик
  6. Редовни прегледи при стоматолог

Почиствайте добре зъбите и езика си

Правилното почистване е в основата на свежия дъх. Мийте зъбите си поне 2 пъти на ден за поне 3 минути и не забравяйте да почиствате добре и езика си с помощта на четката за зъби или друго приспособление.

Намалете приема на кафе

Кафето може и да действа освежаващо и тонизиращо, но приемано в големи количества е една от предпоставките за лош мирис. Освен това то е един главните причинители на петна и оцветявания по зъбите. Така че ограничете консумацията му, за да се радвате на свежо усещане и здрави зъби.

Откажете или поне намалете тютюнопушенето

Лошият мирис в устата, който остава след всяка изпушена цигара

Също както и кафето цигарите са сред най-честите причини за пожълтяване на зъбите, така че колкото по-скоро се откажете от вредния навик толкова по-добре ще се отрази не само на оралното ви здраве, но и на здравословното ви състояние като цяло.

Дъвчете дъвки без захар

Дъвченето на дъвки без захар е един добър начин да си осигурим максимално свеж дъх без допълнителен риск от развитието на кариес.

Приемайте пробиотик

Добрият бактериален баланс в устната кухина е от ключово значение за свежия дъх. Затова приемът на подходящ пробиотик е толкова важен. Най-добре е пробиотикът да е разработен специално за грижа устната кухина. Такъв е BioGaia® Prodentis. Таблетките спомагат за добавянето на полезни бактерии в устата, защото съдържат комбинация от два щама живи бактерии за здравето на зъбите и венците.

Редовни прегледи при стоматолог

Понякога лошият мирис може да се дължи на развален зъб или друго заболяване в устната кухина. Затова не пропускайте редовните профилактични прегледи при стоматолог. Той най-правилно ще ви насочи към подходящата грижа за устната кухина, така че да се радвате на свеж дъх. 

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Гребенарова

Д-р Гребенарова е специалист с 8-годишен опит в денталната терапия. Завършва Факултет по Дентална медицина към Медицински университет – Варна през 2013г.