Skip links

Как да се отървем от проблема с възпалените венци?

Болка, подуване и зачервяване, придружени с дискомфорт. Всички тези симптоми на възпалените венци могат да влошат значително качеството на живот на пациентите и да създадат редица проблеми и усложнения. Какви са причините за появата на възпалени венците, до какви по-сериозни състояния могат да доведат и какви са правилните стъпки за профилактика – ще разгледаме в следващите редове.

Какво предизвиква проблема с възпалените венци?

Много са факторите, влияещи на възпалителните процеси в организма и в частност в устната кухина. Един от основните проблеми, предизвикващи възпалението, е че заболяванията на венечната тъкан много често преминават без силно изразени симптоми и могат да бъдат пренебрегнати от пациента. За съжаление при много от тези състояния ясно изразена симптоматика се появява едва, когато се стигне до по-напреднала фаза.

Сред основните причини за появата на такива заболявания и възпаления са факторите, свързани с навиците и поддържането на добра орална хигиена. Обикновено неправилната хигиена на зъбите – недоброто и/или нещателно миене на зъбите води на натрупването на плака и зъбен камък. Ако пациентът не поддържа добра орална хигиена, почти със сигурност се очаква за в бъдеще това да доведе до сериозно възпалена венечна тъкан, а впоследствие и до развитие на по-тежки заболявания като например пародонтоза, която в крайна сметка да завърши със загубата на един или повече зъби.

Какви са най-честите заболявания на венците и как да ги разпознаем?

Възпалената тъкан е характерна в различна степен за различните пародонтални заболявания. То може да е признак за гингивит или по-сериозно възпаление на венечната тъкан – споменатата вече пародонтоза, която е изключително серионо състояние. Нелекуваната парадонтоза в най-тежък стадий може да завърши с пълната загуба на зъби. При някои пациенти в напреднал стадий на болестта, тя може да причини загуба на костта, която поддържа зъбите, поява на възпалени джобове и кисти на венците, които се отстраняват оперативно.

Какво е лечението при различните възпалителни заболявания?

Подходът разбира се зависи от индивидуалното състояние и стадий, в който се намира всеки пациент. Има обаче няколко основни правила, които терапевтичния протокол следва. 

Най-важната част от всяко лечение е отстраняването на инфекцията и причината за появата на възпалената тъкан посредством редовното премахване на зъбен камък в зъболекарския кабинет. 

Тази рутинна процедура дезинфекция на меките тъкани и предотвратяване на напредването на заболяването на венците. След отстраняването на вредните бактерии ще завършим лечението на пародонтозата чрез запечатване с гел и намаляване на всеки дискомфорт с използването на лазерна технология.

  • Лечение на пародонтоза чрез корекции на твърди и меки тъкани, които улесняват премахването на плаката и подобряват естетиката;
  • Лечение на пародонтоза чрез регенеративни стратегии за елиминиране на пародонталните дефекти и др.

От дентална клиника Impression Dent ви съветваме да не подценявате състоянието си и при първите симптоми на възпаление да се обърнете към своя специалист за провеждане на лечение с лекарства и извършване на на професионални процедури.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.