Най-лошият кошмар – лошият дъх

Лошият дъх е сред най-често срещаните проблеми, които могат да се появят при малки и големи. И навярно повечето от вас знаят това. Халитозата, както още се нарича това състояние, може да бъде предпоставка за проблемна комуникация, занижено самочувствие и социална изолация. За да се избегне този проблем е добре да бъдем запознати с факторите, които го причиняват и с възможната превенция срещу него.

Истината е, че лошият дъх се причинява от множество фактори, които трябва да бъдат подложени на анализ от съответният стоматолог или лекар. Някои от тях са незначителни и лесно могат да бъдат отстранени, за да успее пациентът да подобри стандарта си на живот. В други случаи обаче, практиката ни в дентална клиника Impression Dent показва, че предпоставките за лошия дъх са по-сериозни и е необходимо лечение, което да доведе до желания резултат.

Ето и кои са най-често срещаните причини за лошия дъх:

• В около 90 на 100 от всички случаи причината за халитоза е в неправилната орална хигиена – неправилното миене на зъби или неефективното почистване на междузъбните пространства. За съжаление хората превръщаме процеса по миене на зъби в механичен и не му отделяме необходимото внимание. Бактериите, които допринасят за лошия дъх, са Treponema denticola и Porphyromonas gingivalis. Милиони от тези видове бактерии образуват колонии в устата и разграждат остатъци от храна в междузъбните пространства или във венечните джобове. В този процес на разпад, се произвеждат летливи серни съединения, които ние възприемаме като неприятни.
• Ако зъбната плака и хранителните остатъци не бъдат премахнати навреме, това води до гингивит т.е. възпаление и кървене на венците. В този случай освен с лош дъх, се сдобиваме и с неприятно и болезнено възпаление.
• Наличието на кариозни зъби и силно разрушени корени също довежда до лош дъх. Това са поправими неща, ако се вземат навременни мерки. За тях е необходима честа профилактика.
• Намаленото слюноотделяне – ксеростомия, също може да е фактор, тъй като постоянното слюноотделяне води до естествено почистване на лигавиците и зъбите.
• При болести като синузит се наблюдава гноист секрет в синусите. Той води до появата на лош дъх и е често срещано състояние при пациентите ни.
• Хора, които носят дълго време снемаеми цели или частични протези, също заболяват от халитоза. Това се дължи на просмукването на орални течности в пластмасата. От друга страна занемарената хигиена на протезните конструкции също в голяма степен влошава миризмата.
• Другата главна причина е свързана с евентуални проблеми с храносмилателния тракт. Уверете се, че се храните правилно – приемайте достатъчно протеини, зеленчуци и пресни плодове и голямо количество течности, които да поддържат здравето на стомаха ви.
• Тютюнопушене и алкохол.
• Системни заболявания, като хронични белодробни инфекции, диабет, заболяване на черния дроб или бъбречни заболявания.
• Използването на някои лекарства, особено тези, които предизвикват намаляване на слюнка и сухота в устата: антидепресанти, антипсихотици, антихистамини, деконгестанти и лекарства срещу хипертония

Как да сложим край на лошия кошмар?

Най-добрият начин за справяне с лошия дъх, причинен от бактериална плака, е да се спазва добър режим на орална хигиена.
1. Началото на всеки такъв режим започва с двукратно миене на зъбите на ден с паста за зъби с флуорид.
2. Нежно четкайте и езика си, за да отстраните бактериите, натрупани на повърхността.
3. Използвайте интердентален конец и вода за уста, за да премахнете плаката и натрупаните остатъци от храна в междузъбните пространства.

Д-р Балев препоръчва на своите пациенти прием на повече фибри и пълнозърнести храни, свежи плодове и зеленчуци. По този начин се овладяват проблемите с храносмилането и вероятността за поява на лош дъх.

Знаете ли, че ябълките, портокалите, целината и магданозът почистват добре устната кухина и стимулират производството на слюнка? За една здрава устна кухина това е от първостепенно значение. Полезно е дъвченето на листа от мента, кориандър, евкалипт, розмарин или кардамон.

Дъвченето на дъвка, която не съдържа захар също може да бъде от полза! Разбира се, дъвката не е решение, което заменя почистването на зъбите след хранене, но пък е допълнителна опция, която ще осигури повече слюнка.

Нашият съвет:

Посещавайте своя зъболекар на всеки 6 месеца, за да проверявате здравето на венците си, а също така и за професионално почистване и отстраняване на плака и зъбен камък. Само така ще се убедите в трайните и качествени резултати за здравето на красивата си усмивка.

При нужда от консултация с д-р Бялев, можете да се свържете с нас на: тел: +359 886 117 887 Имейл: [email protected]

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Още полезни статии от нашия блог

Анелия-нова-усмивка-Дентална-Клиника-гр.София-Impression-Dent
Полезно
Д-р Бялев

Видове Фасети. Кой да изберем?

Фасетите са един от най-предпочитаните методи за корекция на несъвършенства по зъбите. В съвременната естетична стоматология изборът на фасети е богат, а за да разберете кои биха най-подходящите за вас трябва да съобразите редица фактори.

Прочети цялата статия
Pulpit-Kakvo-Predstavlqva-Dentalna-Klinika-Impression-Dent.
Полезно
д-р Главинов

Вадене на зъб. Какво е нужно да знаем?

Ваденето на зъб е една от най-неприятните асоциации, с които повечето хора свързват стоматологията. В Impression Dent се борим по последно да спасим всеки зъб, но понякога ваденето му или т.нар. екстракция е просто неизбежно.

Прочети цялата статия
преди-след ортодонтско лечение алайнери Invisalign
Клинични случаи
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Клиничен случай – ортодонтско лечение с алайнери Invisalign®

Неправилно подреждане на зъбите беше причината нашата пациентка да се обърне към д-р Яна Мохаммад-Бялева за консултация. По време на първоначалния преглед се установи, че за корекция на усмивката ще е необходимо ортодонтско лечение. За щастие обаче то не се наложи да продължи дълго благодарение на системата прозрачни алайнери Invisalign®.

Прочети цялата статия