Какво представляват зъбните фасети

В тази статия, ще разберете какво представляват зъбните фасети

За всички онези пациенти, които имат различни притеснения относно естетичния вид на зъбите си, фасетите се явяват едно от най-добрите решения. В подходящите случаи те могат да подобрят драстично цялостния външен вид на зъбите на човек и заедно с това да изградят нова визия, която да бъде причина за много по-добро самочувствие.

Какво представляват зъбните фасети?

Зъбните фасети са ортопедични конструкции, целящи подобряването на външният вид на съзъбието. Те представляват коронки, които покриват малка част от зъба. Поставят се върху фронталната повърхност на предните зъби, а за да се случи това, се изпилява малка част от вестибуларната (предната видима) повърхност на зъбите. Изпиляването е в рамките на 1,5мм до максимум 2мм.

Те са свързани със зъба, за да променят формата, цвета, размера или дори дължината му. И въпреки че това може да звучи болезнено, всъщност те са много тънки и могат да бъдат персонализирани според вашата собствена захапка и зъби, за да се гарантира, че ще ви бъдат удобни. Освен това, те ще придадат на зъбите ви естествения вид, който със сигурност желаете да се забелязва.

  • Важно е да се спомене, че венечната тъкан понася лесно порцелановите фасети и другото предимство на порцелана е, че е почти изцяло устойчив на петна.
  • Също така е важно да се отбележи, че покритието променя начина, по който изглеждат зъбите ви, но в същото време не засяга самите зъби.

Зъбните фасети обикновено издържат между 10 и 15 години, дори и повече, а в последствие е необходима подмяната им, за да запазят същия си добър вид.

Какви фасети могат да бъдат поставени?

Съществуват няколко вида фасети – керамични (порцеланови), циркониеви и композитни.

Със сигурност бихме казали, че керамичните (порцелановите) фасети се приемат за най-здрави, а освен това изглеждат и много естествени. Другото голямо предимство на порцелана е, че той не променя цвета си във времето, а самата поддръжка е изключително лесна. Керамичните фасети са по-честият избор на пациентите ни, защото при тяхното поставяне не се изисква изпиляване на зъбите. Те са с дебелината на люспа и се поставят директно върху повърхността на зъба.

Композитните фасети от своя страна се изработват от материал, с който се изработват и пломбите. Имат един голям плюс – зъбите се изпиляват минимално, което означава, че голяма част от от тях се запазва в цялостта си. Минусът при тези фасети е, че с времето те биха могли да променят цвета си, поради естеството на материалите, които са използвани. Това налага и тяхната смяна поради бързото им износване в рамките на около 10 години.

Циркониевите фасети се изработват изключително прецизно със създадена за целта специална система. Тяхната употреба е подходяща при по-сериозни проблеми – по-сложни изменения в зъбите, по-голямо междузъбно пространство и при пациенти с алергии.

Като цяло зъбните фасети не изискват специални грижи, а дори напротив – ако продължите да спазвате правилните хигиенни навици, с които сте свикнали и до момента, то новите ви зъби ще продължат да изглеждат чудесно.

Цената за поставяне на зъбни фасети е относителна, но спрямо изискванията и възможностите ви, както и препоръките на стоматолога, това, което ще платите, е малко в сравнение с начина по който бихте се почувствали. От изброените видове фасети композитните са най-достъпни, но за сметка на това, както споменахме, тяхното износване е по-бързо.

Нова-Усмивка-Фасети-Анелия-Дентална-Клиника-гр.София-Impression-Dent

Какви естетични проблеми се корегират с фасети?

Фасетите могат да коригират леки козметични несъвършенства, както и по-големи недостатъци. Използват се при:

  • Коригиране цвета на зъбите;

  • Затваряне пространствата между зъбите;

  • Коригиране на счупени зъби;

  • Пренареждане на неравномерни или неправилно подредени зъби.

С помощта на добри дентални специалисти, можете да се сдобиете със зъбите, за които винаги сте мечтали!

Потърсете ни, ако винаги сте си представяли своята усмивка като холивудска! Ние сме на разположение да сбъднем мечтата ви!

 

Свържете се с екипа на Дентална клиника Impression Dent, запазете своя час за преглед и се доверете на опита, който несъмнено се оказва най-ценен!

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели
д-р Ибрахим Бялев от Дентална клиника Impression Dent
Вашият лекар
Д-р Бялев
Естетична Стоматология

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди. Един от най-добрите специалисти в естетичната стоматология, той залага на висококачествените медицински материали от най-ново поколение, като следва тенденциите в областта на стоматологията.

Още полезни статии от нашия блог
Фолк-певица-Анелия-Нова-Усмивка-с-циркониеви-коронки-д-р-Бялев
Клинични случаи
Д-р Бялев

Новата забележителната усмивка на Анелия

Поредният клиничен случай, за който ви обещахме, че ще разкажем, е този на една от най-разпознаваемите и обичани жени у нас – прекрасната поп фолк певица Анелия. Благодарим и за доверието, което ни гласува и сме щастливи, че успяхме да ѝ осигурим забележителната усмивка, с която да продължава да печели още милиони сърца.

Прочети цялата статия
Клиничен-случай-Дете-Ортодонтия-Дентална-Клиника-Impression-Dent-брекети-резултат-след
Клинични случаи
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Клиничен случай детско ортодонтско лечение

От особено значение за развитието и сформирането на психиката и характера на най-малките сред нас, са ранните детски години и в много от случаите проблемният външният вид, който често пъти, за съжаление, става повод за порицание от околните.

В дентална клиника Impression Dent вярваме, че интервенциите, които извършваме на децата успяват да поставят и укрепят основите на пълноценния им, продуктивен и здравословен живот в по-зряла възраст.

Прочети цялата статия