Skip links

Кои храни да ядем за здрави зъби?

Всички знаем за важните и задължителни навици, оказващи влияние върху хубавата ни усмивка: редовното четкане, редовното почистване с конец и свеждането на захарите до минимум. Въпреки това обаче, храната, която ядем, също може да изиграе важна роля в поддържането здравето на зъбите ни. Въпреки че нито една храна не може да замени необходимостта от добри хигиенни навици, съществуват храни, които са изненадващо здравословни. Някои от тях, правилно подбрани и консумирани достатъчно често, повлияват на общото ни здраве и здравето на зъбите и венците ни.

Внимание: Ако консумирате твърде много газирани напитки със захар, подсладени плодови напитки или нехранителни закуски, може да сте изложени на повишен риск от появата на кариес, а именно той се счита за най-често срещаното хронично детско заболяване.Храни-за-здрави-зъби-Дентална-клиника-Imprassion-Dent-София-захарни-изделияХрани-за-здрави-зъби-Дентална-клиника-Imprassion-Dent-София-захарни-изделия

Важно е да сте запознати с това, че храните (бонбони, бисквити и сладкиши), които съдържат захари от всякакъв вид, могат да допринесат за образуването на кариес, а за да контролирате количеството захар, което ядете, е хубаво да четете внимателно етикетите на съставките на продуктите и да избирате тези с най-ниско съдържание на захар.

Друг начин да намалите приема на захар и да подобрите здравето си е да помислите върху това какви напитки консумирате. Лесен начин бързо да промените навиците си и предпочитанията за любими течности е да намалите или замените подсладените със захар безалкохолни напитки, кафе, сокове и чайове. Естествените заместители на захарта и соковете без добавена захар са по-добрият избор, но водата е най-полезна за вас, особено ако е обогатена с флуорид.

Наред с необходимата и задължителна орална грижа – четкането на зъбите и почистването им с конец, флуорираната вода помага за поддържане на здравето на устната кухина, като прави зъбите по-устойчиви на киселинни атаки, считащи се за причинителите на кариеса. Пиенето на големи количества вода също помага за изплакване на устата, което от своя страна намалява бактериите, киселините и хранителните частици по зъбите и венците.

Храните, които са особено полезни за здравето на зъбите, включват:

  • Сурови плодове и зеленчуци: Хрупкавите плодове и зеленчуци (целина, моркови и ябълки) помагат за стимулиране на венците и почистването на зъбите, като премахват бактериите по време на дъвченето. Те също така подпомагат производството на слюнка, която измива хранителните частици и бактериите, които прилепват към зъбните повърхности. Високото съдържание на вода в много от плодовете и зеленчуците осигурява допълнителни ползи.
  • Сурови плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода, както и фибри и/или други хранителни вещества:
  • Пъпеши
  • Краставици
  • Целина
  • Ябълки
  • Круши

Листните и зелени зеленчуци, като спанак и зеле, съдържат калций и други витамини и минерали, които укрепват зъбния емайл и подпомагат здравето на устната кухина.

  • Дъвка без захар: Вероятно ви звучи изненадващо, но дъвченето на дъвка без захар всъщност може да бъде от полза за зъбите. Дъвкателният процес увеличава производството на слюнка и помага за изхвърлянето на частиците храна, които са се задържали между зъбите. Подсладената с ксилитол дъвка без захар също спомага за намаляване на бактериите.
    Не забравяйте обаче да предлагате на децата си дъвки в умерени количества и само тогава, когато детето ви е достатъчно голямо, за да не ги поглъща.

Храни-за-здрави-зъби-Дентална-клиника-Imprassion-Dent-София-дъвки-без-захарХрани-за-здрави-зъби-Дентална-клиника-Imprassion-Dent-София-дъвки-без-захар

Ако се интересувате кои храни е добре да консумирате често, ето ги и тях:

  • Мляко и сирене

Млякото и сиренето заслужено се считат за първенеца сред полезните за зъбите храни. Сиренето съдържа много калций, който е в основата на здравите зъби.

Млечните продукти сами по себе си съдържат протеин, наречен казеин, който представлява около 87 % от всички протеини, присъстващи в млякото. Научно доказано е, че казеинът предотвратява прилепването на бактериите към емайла.

Проучванията показват, че пробиотиците намаляват кървенето от венците и образуването на зъбна плака. Те също така противодействат на бактериите, които произвеждат серни съединения – вещества, които причиняват лошия дъх.

  • Пиле и риба

Пилето и рибата са с високо съдържание на фосфор, който е вторият най-разпространен минерал в организма на човек. Фосфорът не само помага за балансирането на други витамини и минерали като витамин D, йод, магнезий и цинк, но също така е необходим за изграждането на здрави кости и зъби. Сьомгата и скумрията също са с високо съдържание на витамин D.

  • Хрупкави сурови моркови

Дъвченето на моркови масажира венците, а високото съдържание на кератин в този зеленчук атакува плаката. Витамин А, който се съдържа също, укрепва зъбния емайл, оттам и изборът на морков за лека закуска или междинно хранене се счита за изключително добър.

  • Целина

Целината влияе на зъбите ви изключително добре. Тя помага за почистването на зъбите, а по време на дъвченето и се произвежда много слюнка, която както разбрахме, спомага за неутрализиране на бактериите.

За здравословна закуска, заздравяваща зъбите, опитайте шепа бадеми! Те са не само чудесен източник на калций, но и много вкусна храна, на която можете да благодарите за прекрасната си усмивка!

Не забравяйте и за всички останали ядки, боба и семената, които се считат за много подходящи протеинови решения, съдържащи здравословни фибри и жизненоважни за организма минерали.

Със сигурност всички искаме да живеем пълноценно във възможно най-добро здраве. Затова приемете устната си кухина като врата към тялото си и не подценявайте как тя се отразява на цялото ви АЗ. С правилно и добре избрано хранене можете да подобрите здравето на зъбите си и да укрепите организма си. Ако следвате здравословна диета, спазвате необходимата орална хигиена и редовно посещавате стоматолога си, то тогава бъдете сигурни, че зъбите ви ще ви се отблагодарят за стореното.

За да направите своята консултация с един от най-добрите и доказани специалисти по дентално здраве – д-р Бялев и екипът на дентална клиника Impression Dent гр.София, запазете своя час за преглед на телефон: +359 886 117 887

Здравей,
аз съм Д-р Гребенарова

Д-р Гребенарова е специалист с 8-годишен опит в денталната терапия. Завършва Факултет по Дентална медицина към Медицински университет – Варна през 2013г.