Skip links
Афти и Язви в устата 01

Причини за поява на язви и афти в устата. Лечение и превенция

В тази статия ще разберете повече за причините за появата на язви или т.нар. афти в устата. Какви са симптомите при появата им, какво е лечението и превенцията им.

  1. Какво представляват?
  2. Какви са причините им?
  3. Какви са симптомите им?
  4. Какво друго трябва да знаете?

Какво представляват?

Язвите в устата, наричани още афти или афтозен стоматит, представляват малки лезии в устната кухина. Те могат да се появят върху езика, устните, венците или бузите. Появата им е много често срещана, като почти всеки човек се е оплаквал от този проблем поне веднъж или два пъти в живота си. Самата язва може да бъде много болезнена при контакт и да причини постоянно дразнене. В други случаи обаче не се изпитва никакъв дискомфорт при наличието и.

Афтите в устата, които се появяват по бузите и венците, обикновено са най-болезнени, тъй като при тях нвероятността да бъдат докоснати при хранене е най-голяма. Те могат да варират по размер, като най-често са с диаметър от 1 мм до 1 см.

Prichini-za-afti-i-qzvi-v-ustata-Dentalna-Klinika-Impression-Dent-Sofia

Какви са причините за появата им?

Все още няма единно заключение по този въпрос, но са известни известни множество рискови фактори, свързани с появата им. Сред тях са:

• Лошо хранене и по-специално дефицит на желязо, витамин В12 или витамин С;
• Липса на пълноценен сън;
• Високи нива на стрес;
• Автоимунни заболявания (включително СПИН);
• Вирусни инфекции;
• Прекомерна консумация на алкохол (спиртните напитки могат да увредят тъканите в устата при контакт);
• Недиагностицирани хранителни непоносимости;
• Тютюнопушене (горещият дим може да увреди тъканта при контакт);
• Генетичен фактор;
• Наранявания в устата (като ухапване от вътрешната страна или дори прекалено силно миене на зъбите и увреждане на деликатната лигавица вътре) също може да бъде причина.
• Натриевият лаурил сулфат – съставка, която се открива в много пасти за зъби и води за уста, се свързва отново с появата на афти.

Какви са симптомите им?

Основният симптом при поява на афти, освен наличието на раничка, е болката. Макар и невинаги тя да е налице, докато се образува афтата, най-често тази част от устата ви може да изтръпне, да почувствате, че пари или да я усетите по-груба.
Болката може да се засили при хранене и консумация на някои храни, сред които хляб, кисели плодове или пикантни ястия. Движенията при дъвчене или дори при говор също могат да причинят по-силна болка.
Афтите се появяват като кръгли, белезникави петна по устните или от вътрешната страна на бузите. По-рядко те могат да се образуват върху венците или езика, а раните обикновено са релефни и хлътнали.
Обикновено не са необходими специализирани тестове и изследвания за диагностицирането им. Вашият стоматолог може да ги идентифицира само въз основа на вашата медицинска история и физически преглед. Допустимо е и доста често срещано, в някои от случаите лекарите да поискат направата на кръвни изследвания, за да установят дали друго състояние – като дефицит на витамини или проблем с имунната система или дори хранителна алергия, която може да е допринесла за поява на състоянието.

Lechenie-afti-i-qzvi-v-ustata-Dentalna-Klinika-Impression-Dent-Sofia

Как да се справим с проблема, необходимо ли е да предприемем специфично лечение?

Стига да не се докосват постоянно или да бъдат многократно захапвани, язвите изчезват сами. Най-често това се случва до няколко дни или 1 седмица от появата им.
Въпреки това болката при хранене и дори говорене, която причиняват афтите, често може да ви провокира да търсите по-бързо решение на проблема.
Освен да избягвате дъвченето на храна от тази страната, където се намира афтата, симптомите могат да бъдат облекчени с помощта на гелове, кремове или вода за уста, които съдържат болкоуспокояващи или противовъзпалителни свойства.
Други лечения като лазерна терапия или използването на противовъзпалителни таблетки са добра идея само при тежки случаи. Вашият стоматолог може да предпише антимикробна вода за уста или мехлем, които да се прилагат директно върху засегнатата зона.

Какво друго трябва да знаете?

Афтите не са заразни като херпеса. Не можете да заразите някого, като споделите храната си с него или го целунете. Ако забележите язва и се питате дали това е херпес или афта, просто погледнете мястото, където се появява. Херпесът обикновено се появява извън устата, около устните, брадичката или ноздрите, а афтите винаги се намират в нея.

Екипът на Дентална клиника Impression Dent е на разположение да се погрижи за вас и красотата на усмивката ви! Не се колебайте да се свържете с нас, ако изпитвате притеснения, свързани с оралното си здраве и възможните начини, чрез които може да избегнете всеки проблем.
Потърсете ни на телефон +359 886 117 887 и запазете своя първи час за консултация при нас! Очакваме ви!

Здравей,
аз съм Д-р Гребенарова

Д-р Гребенарова е специалист с 8-годишен опит в денталната терапия. Завършва Факултет по Дентална медицина към Медицински университет – Варна през 2013г.