Как да почистваме междузъбното пространство? Вижте най-добрите съвети от стоматолози

Почистването на междузъбното пространство е важен фактор за цялостната устна хигиена. В тази статия ще научите:

Защо почистването на междузъбното пространство е толкова важно?

Всички знаем, че в основата на добрата орална хигиена е редовното измиване на зъбите с четка и паста. Това обаче съвсем не е достаъчно. При миене със стандартна четка за зъби почистваме само достъпните за нея повърхности. За съжаление обаче влакната на четката не могат да достигнат междузъбните пространства и това налага използването на допълнителни средства. Щателното почистване на зъбите както с четка, така и с конец, междузъбна четка и вода за уста предотвратя появата на кариес и възпалението на венците в тези зони.
pochistvane-na-mejduzabno-prostranstvo-s-konec-Dentalna-Klinika

Какво пропуска четката за зъби?

Миенето с четка почиства само три от петте повърхности на зъбите ни, така че почистването между тях преди да вземем четката за зъби е изключително полезно. Това спомага за предотвратяване на заболяване на пародонта, като премахва плака от области, до които четката не може да достигне.
Механичното и химичното отстраняване на плаката, наред с поддържането на балансирана диета с ниско съдържание на захар и редовните посещения при дентален лекар, са ключът към доброто орално здраве.

Конец за зъби или междузъбна четка?

Конецът за зъби е сред най-популярните средства за почистване на междузъбното пространство. На пазара има много и различни варианти. Това, което следва да имате предвид при избора си е, че ви е необходима дължина на конеца между 35 и 50 см. За най-добри резултати почистете с конец още преди измиването с четка и паста, както и преди водата за уста. Така ще успеете ефективно да отстраните остатъците от храна извън междузъбното пространство и в последствие ще ги почистите по-лесно с четката за зъби.
Междузъбните четки също са добро решение за почистване на труднодостъпното междузъбно пространство. Поради своя размер и гъвкавост интерденталните (междузъбни) четки са много по-ефикасни при премахването на плака и остатъци от храна. Те се предлагат в разнообразни размери (от 0,4 мм до1,5 мм и с различен дизайн). Препоръчително е да се използват един път дневно, най-добре вечер. Четката трябва да е подбрана така, че да изпълва пространството плътно. За подсилване на ефекта може да се използва в комбинация с паста за зъби.
Който и вариант за почистване на междузъбното пространство да изберете, не забравяйте, че той е само един от елементите на доброто орално здраве. Грижете се добре за цялостната хигиена на устната кухина и разбира се не забравяйте да посещавате редовно стоматолог, който да направи професионално почистване, когато това се налага.
Запишете своя час за консултация и преглед на тел +359 886 117 887 или през контактната ни форма. Доверете грижата за усмивката си на Impression Dent – „Дентална клиника на годината“ за 2021 година, наградена от Business and Fashion Awards.

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

д-р Гребенарова Дентална Клиника Impression Dent

Вашият лекар

Д-р Гребенарова

Терапевтична Стоматология

Д-р Гребенарова е специалист с 8-годишен опит в денталната терапия. Завършва Факултет по Дентална медицина към Медицински университет – Варна през 2013г. Още по време на обучението си насочва своите професионални приоритети към терапевтичното, кореновото и детското дентално лечение.

Вижте други полезни статии

Анелия-нова-усмивка-Дентална-Клиника-гр.София-Impression-Dent
Полезно
Д-р Бялев

Видове Фасети. Кой да изберем?

Фасетите са един от най-предпочитаните методи за корекция на несъвършенства по зъбите. В съвременната естетична стоматология изборът на фасети е богат, а за да разберете кои биха най-подходящите за вас трябва да съобразите редица фактори.

Прочети цялата статия
Pulpit-Kakvo-Predstavlqva-Dentalna-Klinika-Impression-Dent.
Полезно
д-р Главинов

Вадене на зъб. Какво е нужно да знаем?

Ваденето на зъб е една от най-неприятните асоциации, с които повечето хора свързват стоматологията. В Impression Dent се борим по последно да спасим всеки зъб, но понякога ваденето му или т.нар. екстракция е просто неизбежно.

Прочети цялата статия