Skip links

Как да почистваме междузъбното пространство?

В тази статия ще научите:

Почистването на междузъбното пространство е важен фактор за цялостната устна хигиена. В тази статия ще научите:

  1. Защо почистването на междузъбното пространство е толкова важно?
  2. Какво пропуска четката за зъби?
  3. Конец за зъби или междузъбна четка?

Защо почистването на междузъбното пространство е толкова важно?

Всички знаем, че в основата на добрата орална хигиена е редовното измиване на зъбите с четка и паста. Това обаче съвсем не е достаъчно. При миене със стандартна четка за зъби почистваме само достъпните за нея повърхности. За съжаление обаче влакната на четката не могат да достигнат междузъбните пространства и това налага използването на допълнителни средства. Щателното почистване на зъбите както с четка, така и с конец, междузъбна четка и вода за уста предотвратя появата на кариес и възпалението на венците в тези зони.

pochistvane-na-mejduzabno-prostranstvo-s-konec-Dentalna-Klinika

Какво пропуска четката за зъби?

Миенето с четка почиства само три от петте повърхности на зъбите ни, така че почистването между тях преди да вземем четката за зъби е изключително полезно. Това спомага за предотвратяване на заболяването продонтоза, като премахва плака от области, до които четката не може да достигне.
Механичното и химичното отстраняване на плаката, наред с поддържането на балансирана диета с ниско съдържание на захар и редовните посещения при дентален лекар, са ключът към доброто орално здраве.

Конец за зъби или междузъбна четка?

Конецът за зъби е сред най-популярните средства за почистване на междузъбното пространство. На пазара има много и различни варианти. Това, което следва да имате предвид при избора си е, че ви е необходима дължина на конеца между 35 и 50 см. За най-добри резултати почистете с конец още преди измиването с четка и паста, както и преди водата за уста. Така ще успеете ефективно да отстраните остатъците от храна извън междузъбното пространство и в последствие ще ги почистите по-лесно с четката за зъби.
Междузъбните четки също са добро решение за почистване на труднодостъпното междузъбно пространство. Поради своя размер и гъвкавост интерденталните (междузъбни) четки са много по-ефикасни при премахването на плака и остатъци от храна. Те се предлагат в разнообразни размери (от 0,4 мм до1,5 мм и с различен дизайн). Препоръчително е да се използват един път дневно, най-добре вечер. Четката трябва да е подбрана така, че да изпълва пространството плътно. За подсилване на ефекта може да се използва в комбинация с паста за зъби.
Който и вариант за почистване на междузъбното пространство да изберете, не забравяйте, че той е само един от елементите на доброто орално здраве. Грижете се добре за цялостната хигиена на устната кухина и разбира се не забравяйте да посещавате редовно стоматолог, който да направи професионално почистване, когато това се налага.
Запишете своя час за консултация и преглед на тел +359 886 117 887 или през контактната ни форма. Доверете грижата за усмивката си на Impression Dent – „Дентална клиника на годината“ за 2021 година, наградена от Business and Fashion Awards.

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Здравей,
аз съм Д-р Гребенарова

Д-р Гребенарова е специалист с 8-годишен опит в денталната терапия. Завършва Факултет по Дентална медицина към Медицински университет – Варна през 2013г.