Skip links

Какво представлява пулпита и как да го лекуваме?

Пулпитът е едно от често срещаните състояния в стоматологията. В тази статия ще научите:

  1. Какво е пулпит и какви са причините за него?
  2. Какви са видовете пулпит?
  3. Как се диагностицира и лекува пулпит?

Какво е пулпит и какви са причините за него?

Пулпата осъществява процесите за изхранване на зъба. Тя съдържа различни нерви и кръвоносни съдове. Когато обаче е засегната от възпаление се стига до т.нар. състояние на пулпит или възпаление на нерва.
Най-честата причина за развитие на пулпит е усложнение на кариес. Той настъпва, когато токсините от микроорганизмите навлязат в зъбната пулпа (нерва на зъба). Когато защитните механизми на зъбната пулпа се изчерпат тя се възпалява.

Други чести причини за пулпит могат да са счупването на зъб, механична травма, при която се наранява нерва и кръвоносните съдове, бруксизъм ( бързото изтриване на зъбите при нощно скърцане), както и някои медикаменти, използвани за лечението на кариес.

Какви са видовете пулпит?

Пулпитите могат да бъдат обратими и необратими. Обратимите пулпити имат само провокирана болка от храна, топло, студено т.н. Те се характеризират с обратимост на възпалителния процес, при тях нервът на зъба след лечение остава жив.
Необратимите пулпити засягат цялата пулпа, в която е разположена нерва на зъба. При тях необходимото лечение е отстраняване на нерва и запълване на кореновия канал. В тези случай зъбът се запазва и може да осъществява своята дъвкателна функция.

Пулпитите могат да бъдат остри и хронични.
При остър пулпит пациентите се оплакват от :
• Болка при консумация на студени и топли храни и напитки
• Спонтанна теглеща болка
• Болка през нощта

Хроничният пулпит може да възникне първично като хроничен пулпит или е последница от нелекуван остър пулпит. Най-честите симптоми са:
• Преминали остри болки преди време
• Нощни болки преминаващи при отваряне на устата
• Провокирани болки от механизни дразнители (студено, топло)
• Болки при задръжка на храна
• Болки от химични дразнители (кисело, сладко, солено и т.н.)

Dental Clinic Impression Dent Sofia Dr Byalev dental

Как се диагностицира и лекува пулпит?

Диагностицирането се извършва чрез клиничен преглед от дентален лекар. При огледа най-често се вижда дълбок кариес. Данните за болката от пациента също са от значение за поставяне на диагнозата. Рентгеновите снимки биват използвани за поставяне на диагнозата пулпит. Изследва също и виталитета на зъба чрез електроодонтодиагностика. Лечението на на пулпита зависи от вида му. При обратимите пулпити се извършва биологичен метод на лечение, при които възпалената пулпа се третира с специални медикаменти:
• Калциеви препарати
• МТА
• Биодентин
При необратимите пулптити се пристъпва към кореново лечение. Следва отстраняване на пулпата, внимателно механично почистване на кореновите канали и дезинфекция с химични агенти. Кореновите канали се запълват с биологично поносими материали гутаперка и каналопълнежни пасти. Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Гребенарова

Д-р Гребенарова е специалист с 8-годишен опит в денталната терапия. Завършва Факултет по Дентална медицина към Медицински университет – Варна през 2013г.